Hoe bereid ik mijn bedrijf voor op een recessie?

5 tips om een recessie zo goed mogelijk te doorstaan

De beste manier om een recessie goed te doorstaan is goede voorbereiding. Tijdens economische hoogtij ligt de focus van ondernemers vaak op zaken als groei en denkt men minder aan het voorbereiden van een bedrijf op economisch zwaar weer. Deze eenzijdige focus kan grote problemen tot gevolg hebben.

In veel gevallen verleggen ondernemers de focus van hun bedrijf pas als de economie al in een recessie zit. Het gevolg hiervan is dat een ondernemer zich beperkt in haar keuzes en dat beperkte tijd een grotere rol gaat spelen. Hierdoor moeten beslissingen soms abrupt genomen worden, hetgeen over de langere termijn wellicht niet goed uitpakt.

In dit artikel worden vijf zaken besproken die u kunt ondernemen om uw onderneming voor te bereiden op een recessie. Ook tijdens economische hoogtij is het raadzaam aandacht te schenken aan deze punten.

Zodra bedrijven anticiperen op een recessie gaan ze facturen vaak later betalen. De betaaltermijnen van uw debiteuren aan uw onderneming zullen hoogstwaarschijnlijk oplopen.

Debiteuren betalen later om hun belangrijkste ‘grondstof’ te behouden: cash. Late betalingen van uw debiteuren kunnen een negatief effect hebben op uw financiële huishouding en er uiteindelijk voor zorgen dat u uw leveranciers later moet gaan betalen. Dit kan gevolgen hebben voor uw credit rating bij de diverse kredietbeoordelaars.

Om deze problemen te voorkomen adviezen wij het volgende:

  • Geef alleen leverancierskrediet aan kredietwaardige klanten
  • Leg afspraken schriftelijk vast in contracten
  • Stuur facturen direct na het leveren van de diensten uit
  • Volg mogelijke betwiste facturen direct op

Als bedrijf is het in Nederland heel gebruikelijk uw klanten 30 tot 60 dagen betaaltermijn te geven. U wordt feitelijk gedwongen dit te doen omdat dit marktconform is en u graag zakendoet.

Hierdoor ontstaat de vraag, welk bedrijf is kredietwaardig en welke niet? Zijn oudere en grote bedrijven automatisch kredietwaardig en is zakendoen met een klant die handelt vanuit een eenmanszaak meer risico?

Wat kan helpen is om te kijken naar de betaalhistorie van uw klanten en te analyseren of hierin bepaalde trends waarneembaar zijn. Vaak zijn oplopende betaaltermijnen de eerste signalen van liquiteitskrapte bij uw klanten.

Naast uw eigen gezonde verstand kan een kredietrapport uw helpen bij het nemen van een goed afgewogen beslissing. Een kredietrapport vertaalt financiële performance van uw klant vaak in een advies kredietlimiet. Er zijn diverse aanbieders van kredietrapporten waaronder: Graydon, Creditsafe en Dun en Bradstreet.

Voldoende geld op de bank kan u helpen uw bedrijf door een moeilijke tijd te loodsen. Met een buffer koopt u tijd en het stelt u in staat goed afgewogen keuzes te maken. Het opbouwen van een buffer is eenvoudig maar vereist een ijzeren discipline. Het enige dat u moet doen is geld opzijzetten waar alleen aanspraak op gemaakt kan worden in tijden van nood.

Hoeveel buffer u nodig heeft is afhankelijk van uw eigen situatie. U kunt bijvoorbeeld een bedrag reserveren dat een tijdelijke vraaguitval van één of meerdere maanden zou kunnen opvangen.  Een te grote buffer aanhouden kan belemmerend zijn voor een gezonde werkkapitaal positie dus denk goed na over het bedrag dat u wenst aan te houden.

Net zoals uw klanten een betaaltermijn van uw bedrijf verwachten, kunt u ook bij uw eigen leveranciers een betaaltermijn afdwingen. Een goede afstemming van uw debiteuren en crediteuren posities zijn essentieel voor een gezonde financiële huishouding.

Zorg ervoor dat u uw leveranciers tijdig betaalt en als u voorziet dat u een factuur te laat gaat voldoen, u voor vervaldatum, proactief contact opneemt met uw leverancier. Proactieve communicatie over uw financiële verplichtingen wordt meestal erg op prijs gesteld.

Ieder bedrijf heeft ‘probleemklanten’, klanten die bovenmatig vaak klagen, kortingen vragen of laat betalen. Dit zijn vaak klanten die bij een eerste economische tegenwind voor serieuze problemen kunnen zorgen.

Vraag uzelf af, heeft het behouden van deze klanten zin? Welke waarde voegen ze toe? Als het antwoord negatief is lijkt de tijd rijp om (gedoseerd) afscheid te nemen van deze klantengroep.

U kunt er ook voor kiezen om deze klantengroep in het vervolg alleen te bedienen op basis van vooruitbetaling. De relatie met deze klanten wordt hierdoor minder vrijblijvend en ‘de goede onder de slechte’ zullen wellicht blijven.

 

Meer informatie

NL Credit Services is één van de snelst groeiende en eerste bankonafhankelijke factormaatschappijen van Nederland en is operationeel sinds 2012. Naast snelle en 100% financiering waarderen onze klanten ons om de brede inzetbaarheid van ons product en om onze oplossingsgerichte aanpak bij iedere financieringsaanvraag.

Voor meer informatie kunt u ons bellen op: 085-2733222 of www.nlcreditservices.nl