Machinebouwer met grote internationale klanten in de industrie wordt door haar bank gedwongen alle uitstaande kredieten af te lossen.

Er ontstaat een acute werkkapitaalbehoefte. NL Credit Services neemt een deel van de debiteurenportefeuille over en financiert hiermee € 2.300.000 werkkapitaal. Een machinebouwer die specialistische installaties bouwt voor multinationals is sinds de jaren tachtig in bezit van het huidige management. Het zittende management is de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels ver gepasseerd en de onderneming heeft een aantal cruciale vernieuwingsslagen gemist waardoor omzet en winstgevendheid teruglopen.

Onze aanpak in deze case:

Wij zijn benaderd door een adviesbureau dat zich bezighoudt met de herstructurering van bedrijven. Haar klant, een bedrijf met een uitstekende reputatie in de industrie, verkeert in zwaar weer. De bank heeft het vertrouwen in de onderneming opgezegd en haar kredietlijnen ingetrokken.

Binnen een aantal weken maakt het adviesbureau een plan voor de toekomst. Een nieuwe strategie met een gewijzigde juridische structuur en aanpassingen aan de interne organisatie. Het bedrijfspand wordt verkocht middels een sale en lease back constructie. Na aflossing van het krediet wordt er afscheid genomen van de huisbank. Cashflow planning is in deze fase meer cruciaal dan ooit.

Na een briefing van het adviesbureau en een uitgebreide kennismaking met de diverse afdelingen binnen het bedrijf hebben we de orderportefeuille en de daaruit voortvloeiende toekomstige factuurstroom geanalyseerd. De debiteuren zijn in de meeste gevallen financieel sterk waardoor wij toereikende kredietlimieten op debiteurenniveau kunnen afgeven. Na bevestiging van de huisbank dat de verpanding is opgeheven hebben wij binnen 48 uur overeenstemming over onze condities en is het factoring contract ondertekend.

Resultaat voor de ondernemer:

Direct na het ondertekenen van het contract worden facturen door ons overgenomen. Binnen 24 uur worden facturen uitbetaald waardoor klant in staat is haar cashflow op de dag af nauwkeurig te plannen. Afspraken met crediteuren kunnen worden nagekomen waardoor de rust in en rondom de organisatie is hersteld. Het management is intussen weer volop bezig met de orderintake en positionering voor de langere termijn.