Transportbedrijf wil groeien maar hoe? Werkkapitaalbehoefte € 300.000.

Een onderneming die specialistische transporten rijdt door heel Europa is recentelijk geherstructureerd. In 2018 leed de onderneming nog een fors verlies. Na het aannemen van een interim-directeur is het bedrijf er in geslaagd flink te besparen op de kosten. Er is onder andere een nieuwe, betere en vooral goedkopere locatie gevonden. Ook is er afscheid genomen van een aantal personeelsleden. Het bedrijf is zich weer aan het oprichten en is sinds enkele maanden zelfs weer winstgevend. Aangezien de onderneming groeit heeft het extra kapitaal nodig. De huidige (traditionele) factoring partner vond de concentratie op een enkele debiteur een obstakel en wilde niet voldoen aan de financieringsbehoefte. Via een landelijk werkende organisatie van financieel adviseurs, ontvingen wij deze interessante aanvraag.

 Onze aanpak in deze casus:

Samen met de adviseur hebben wij een bezoek gebracht aan de onderneming. Tijdens dit bezoek kregen wij van een bevlogen directeur de hele situatie voorgelegd. Het was een open (en transparante) ontmoeting waar alles aan bod kwam dat betrekking had op de recente situatie bij de onderneming. Wij zijn op debiteurniveau in de boeken gedoken en hebben, met wat kunst- en vliegwerk, uiteindelijk een modus gevonden waarin wij precies de werkkapitaalbehoefte van de klant kunnen invullen zonder dat wij onaanvaardbare risico’s lopen. De concentratie op een debiteur is hierbij geen obstakel; wij hebben regelmatig contact met deze debiteur en ook zij begrijpen inmiddels dat deze oplossing voor beide partijen wenselijk is. Debiteur heeft immers te maken met een professionele partij zonder dat emoties een rol spelen en de klant heeft rust omdat de relatie gewaarborgd is met de (verreweg) belangrijkste opdrachtgever.

Resultaat voor de ondernemer:

Een week na onze kennismaking namen wij de eerste batch facturen over. Vrijwel de gehele debiteurenportefeuille (95%) kan worden gefinancierd. De onderneming kan zich concentreren op groei en spreiding van opdrachtgevers waarmee de afhankelijkheid van een opdrachtgever afneemt.

Typisch een case waarbij we laten zien dat factoring niet alleen een “numbers game”, maar vooral ook maat- en mensenwerk is.